Denne tærte ser
umiddelbart svær ud, men er simpel at bage, og såvel mørdej som
citronmascarpone kan forberedes god tid i forvejen. Opskriften på mørdej er
fransk, og en smule rom og citronskal tilfører den en skøn smag. Man bør unde
sig selv at lave en dobbeltportion og gemme den overskydende dej til endnu en
eller to tærter. Dejen kan også stikkes ud og bages til småkager, der egner sig
fint til en god kop stærk kaffe.
10 modne,
violette figner
50 g søde
mandler
250 g hvedemel
reven skal af
1/2 citron
75 g sukker
1 ksp salt
175 g usaltet
smør
2 æggeblommer
2 spsk brun rom
250 g
mascarponeost
2 æggeblommer
2 spsk sukker
1 stang
valille
1 citron
(reven skal)
2 dl rødvin
2 tsk reven
citronskal
1 tsk kanel
1 spsk sukker
Skold og smut
mandlerne og riv dem fint. Bland mandelmelet med hvedemel, citronskal, sukker
og en smule salt. Skær smørret i store terninger og lad det smuldre med melet. Tilsæt
æg og rom og saml hurtigt dejen i en kugle. Rul dejen tyndt ud og fordel den i
et smurt tærtefad (gem den overskydende dej).
Læg et stykke bagepapir over bunden og fyld op med tørrede ærter eller ris.
Bag tærtebunden ved 200 gr. i 10-12 minutter, til kanten er gyldenbrun. Fjern
ærterne og bag bunden i yderligere fem minutter. Køl bunden af på en rist.
Flæk
vanillestangen og skrab kornene ud. Pisk æggeblommer og sukker til en hvid
æggesnaps og rør massen med vanillekorn, citronskal og mascarponeost. Stil
cremen koldt.
Skold fignerne i
kogende vand et kort øjeblik og pil forsigtigt skrællen af frugterne med
spidsen af en kniv. Det er ikke svært, men det er vigtigt, at frugterne ikke
beskadiges, så kødet ødelægges.
Kog rødvinen med
citronskal, kanel og sukker, til det danner en syk sirup og stil den koldt.
Fordel cremen
over den færdige tærtebund. Skær forsigtigt fignerne ud i tynde skiver og
fordel dem over cremen. Stænk overfladen med rødvinssirup og server tærten kold