Politiken, 9. september 2001

Figentærte med citronmascarpone

Denne tærte ser umiddelbart svær ud, men er simpel at bage, og såvel mørdej som citronmascarpone kan forberedes god tid i forvejen. Opskriften på mørdej er fransk, og en smule rom og citronskal tilfører den en skøn smag. Man bør unde sig selv at lave en dobbeltportion og gemme den overskydende dej til endnu en eller to tærter. Dejen kan også stikkes ud og bages til småkager, der egner sig fint til en god kop stærk kaffe.

 

10 modne, violette figner

Mørdej

50 g søde mandler

250 g hvedemel

reven skal af 1/2 citron

75 g sukker

1 ksp salt

175 g usaltet smør

2 æggeblommer

2 spsk brun rom

Creme:

250 g mascarponeost

2 æggeblommer

2 spsk sukker

1 stang valille

1 citron (reven skal)

Rødvinssirup:

2 dl rødvin

2 tsk reven citronskal

1 tsk kanel

1 spsk sukker

Mørdej:

Skold og smut mandlerne og riv dem fint. Bland mandelmelet med hvedemel, citronskal, sukker og en smule salt. Skær smørret i store terninger og lad det smuldre med melet. Tilsæt æg og rom og saml hurtigt dejen i en kugle. Rul dejen tyndt ud og fordel den i et smurt tærtefad (gem den overskydende dej).

Læg et stykke bagepapir over bunden og fyld op med tørrede ærter eller ris. Bag tærtebunden ved 200 gr. i 10-12 minutter, til kanten er gyldenbrun. Fjern ærterne og bag bunden i yderligere fem minutter. Køl bunden af på en rist.

Creme:

Flæk vanillestangen og skrab kornene ud. Pisk æggeblommer og sukker til en hvid æggesnaps og rør massen med vanillekorn, citronskal og mascarponeost. Stil cremen koldt.

Figner:

Skold fignerne i kogende vand et kort øjeblik og pil forsigtigt skrællen af frugterne med spidsen af en kniv. Det er ikke svært, men det er vigtigt, at frugterne ikke beskadiges, så kødet ødelægges.

Rødvinssirup:

Kog rødvinen med citronskal, kanel og sukker, til det danner en syk sirup og stil den koldt.

 

Fordel cremen over den færdige tærtebund. Skær forsigtigt fignerne ud i tynde skiver og fordel dem over cremen. Stænk overfladen med rødvinssirup og server tærten kold