Husene i Pippis land er i børnestørrelse og en perfekt legeplads for far og mor og børn (klik for stort billede)

Her kommer Pippi-land

 

"Politiken"

tirsdag, den 23. januar 2001

"Vi melder det til Kling og Klang. Vi melder det til Kling og Klang", råber femårige Adam ivrigt og trækker i sin niårige søster Nanna for at komme op på politistationen.

Vi er netop kommet ud af Astrid Lindgren Centret, hvor man kan lære den populære svenske bømebogsforfatters liv at kende i alle detaler. Vores lille trækvogn, som vi har betalt en tyver for i leje, og som ungerne sidder i, når de bliver trætte, er væk. Nogle andre har snuppet den.

Men Kling og Klang er ikke henne på politistationen. De holder måske pause, eller også ræser de rundt på deres tandem ovre på campingpladsen for at lokke børn og deres forældre ind i den store  populære  underholdningspark, Astrid Lindgrens Verden.

Da vi sidst passerede politistationen på den lille hovedvej, stod Kling og Klang på trappen og råbte efter en undsluppen fange fra en af stationens to fængselsceller. Fangen, som de mange børn, der var stoppet op, kunne se rundt om hjørnet på den anden side af huset, var en rigtig røver med tørklæde om håret og skægstubbe. De langsomt opfattende politifolk råbte og råbte efter røveren, men hurtigt blev de overdøvet af de mange børn, der ville gøre opmærksom på, hvor fangen var. For sent. Røveren forsvandt, før Kling og Klag nåede at dreje sig omkring på trappen. Til flere børns store irritation.

Astrid Lindgren var så populær og produktiv en forfatter med over 40 bøger i forfatterskabet, oversat til 75 sprog, og en stribe billedbøger, at hendes fødeby Vimmerby i dag huser en hel un-derholdningapark, hvor karakterer og begivenheder fra hendes værker kommer til live.

Børn og forældre valfarter til fra nær og fjern for at opholde sig der et par dage. Her kan de ikke kun møde Kling og Klang og røvere, men også selveste Pippi Langstrømpe, Emil og Ida, Børnene i Bullerby, Niels Karlsson-Pusling og Ronja Røverdatter.

Ungerne kan boltre sig i Pippis Villa Villekulla eller hoppe om bord på sørøverskibet Hoppetossa. De kan kravle rundt på Ronjas store borg med dybe kælderhvælvinger, få en ridetur, eller de kan klø Emils og Idas gris bag ørerne.

Rundt omkring står store plakater på størrelse med reklamer ved motorveje. Her kan man stikke hovedet gennem hul, så man kan tage fotos, hvor det blandt andet ser ud som om, at man rider på Pippis hest eller bærer på den eller sidder på Karsson-Puslingstag.

Undervejs kan man hvile sig på træbænke, mens børnene gynger eller fodrer gederne, eller man kan nyde lækre, tykke svenske pølser med kartoffelsalat og brød i en af de mange boder og cafeer. Området er befriet for plastikrutsjebaner og karruseller eller reklamer for Coca-Cola og McDonalds. Det er rendyrket svensk i malet træ.

I Niels Karlsson-Puslings hus, hvor man bliver lillebitte ved at røre ved et søm og sige Hokuspokus, er alt i huset;, f.eks. "engen, spisebordet, toilettet kæmpestort - også for de voksne.

Og så er der små byer som Bullerby eller Vimmerhy i ministørrelse, hvor børnene kan gå rundt i store dukkehuse med altankasser og i to etager og føle sig som voksne. De kan handle hos en lille bager, gå på posthuset eller i banken eller dække op i et af de små huse og lege familie, hvor de er de voksne.

Flere gange i løbet af dagen er der teater med professionelle skuespillere, f.eks. på Ronjas Mattisborg eller på en stor scene, hvor et Pippi Langatrømpe-stykke opføres. Selv om det udelukkende er på svensk, og man skal være der mindst en time før for at få den plads helt oppe foran scenen, er det fængslende for såvel voksne, der får genoplivet deres barndomsminder, og børnene, der sidder med åbne munde og polypper iført Pippi-parykker eller Emil-kasketter. De er totalt optagede, når Kling og Klang drøner ind i en lygtepæl og falder på deres tandem. Eller når Pippi giver Kling en flyvetur i luften. Når hendes sørøverfar kommer på besøg, eller når den onde kvinde fra socialforvaltningen kommer for at tage Pippi med på bømehjem.

Astrid Lindgrens Verden er dog ikke kun et hit om dagen. Faktisk er det en rigtig god ide at gå derind efter kl. 18.00, hvor der er gratis entré. Parken lukker først klokken 21.00 i højsæsonen. Efter seks er der så få mennesker, at man hilser på hinanden. Og selv om der ikke er nogle skuespillere, åbne pølseboder eller mulighed for at købe Emil-kasketter, køleekabsmagneter, Pippiglas, hestetøjdyr, nøgleringe og T-shirts, er det sjovt for børnene og mere afslappende for de voksne. Her kan børnene nemlig slå sig løs på sørøverskibet eller borgen uden konstant at skulle stå i kø eller ramle ind i andre børn. Om dagen er flere steder som myretuer.

 

o For 1.950 kr. kan to voksne og tre børn bo to nætter i en træhytte pi en campingplads klos op ad under-hotdningsparken, sejle frem og tilbage over Helsingør-Helsingborg med én bil og ft entré to dage i Astrid Undgrens Verden. Det er Scandlines Bilferie, som arrangerer det.

o Den røde træhytte på campingpladsen, hvor der er kiosk, minigoKbane og naturligvis plads til campingvogne og tefte, er 11 kvadratmeter. Der er fire køjer, spisebord med fire stole, tekøkken til let madlavning (elkeddel, lille stegepande og to gryder). Medbring selv sengetøj, håndkxder og viskestykker. Der er et supermarked under én kilometer vade.

o Kørevejledning: Nar man ankommer til Helsingborg, kører man nordpå ad E4 mod Markaryd. Derfra videre til Ljungby stadig ad E4. Så drejer man østpå ad vej 25 mod Vaxjo. hvor man evt. kan foretage et McDonald-stop. Derfra ad vej 23 til Asedal og videre til Virse-rum, Mållilla og Hutefred. Herfra ad 34 til Vimmerby. Nyd endelig de smukke svenske træhuse, de mosbe-lagte klipper langs vejen og hold øje med elgene. Første gang man ser et advarselsskilt mod elge, ved man, at man er J Sverige. Der findes turistkontorer langs motorvejen, hvor man kan få gratis kort. Mere information: www.alv.se